Четвер, 2024-03-28, 11:30 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Увага акція!

Акція "Книги у пошуках читача"

Нові надходженняї

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Адреси, телефони підприємств, організацій, квартирних телефонів Тернополя і Тернопільської області

тернопільська районна централізована бібліотечна система

Блог

Головна » 2015 » Травень » 19 » Олександр Кошиць – геній землі української.
11:33 AM
Олександр Кошиць – геній землі української.

15 травня у центральній бібліотеці відбувся творчий вечір «Чарівник української пісні», присвячений 140-річчю від дня народження О. Кошиця, славного сина України, геніального диригента, визначного композитора і вченого-етнографа, педагога.

Життя Маестро – справжній мистецький подвиг, здійснений на ниві українського хорового мистецтва. У часи радянської влади він, як і сотні, тисячі українських патріотів, які волею долі опинилися закордоном, був зарахований до числа так званих буржуазних націоналістів, зрадників і ворогів нарду. Ім’я його заборонялося згадувати, а його чудові твори, особливо обробки народних пісень заборонялося виконувати. Так наше хорове мистецтво, наша культура зазнала величезних втрат, бо цілий пласт було вирвано на багато років.

Нині, коли Україна здобула незалежність, до неї поступово повертаються імена десятків, сотень славних синів і дочок нашого народу, їхній музичний, літературний, образотворчий і науково-технічний доробок. Такий час настав і для імені славетного Олександра Кошиця та його творів.

Ідею проведення заходу надав Дячун Василь Якимович – історик, бувший керівник аматорського хору громади с. В. Бірки, дослідник творчості О. Кошиця. Він представив цікаві матеріали про композитора. Присутніх особливо захопила розповідь про те як потрапила до рук Василя Якимовича старовинна книга з нотами «Співи на Службі Божі» (Літургія Святого Отця нашого Івана Золотоустого) на музику О. Кошиця. Ноти написані на підставі старовинного українського церковного співу, видані у 1922 році в Берліні. Більшість співів у цій Літургії, а саме: «Отче наш», «Прийдіть, поклонімось», «Херувимські пісні», «Аллилуя» - складено на підставі стародавніх дяківських співів, які О. Кошиць почув від академіка Ореста Івановича Левицького та старих дяків.

Опис : D:\foto\вебінар\_DSC4856.JPG

Опис : D:\foto\вебінар\DSC_4888.JPG

 

 

Присутні зачаровано слухали виконання колискової «Ой ходить сон коло вікон» в обробці О. Кошиця Софією Гнатишин, ученицею 5-го класу музичної школи під акомпанування музичного керівника Г.В. Нижник.

Опис : D:\foto\вебінар\DSC_4870.JPG

Учасники ансамблю «Калиновий цвіт» Великобірківської школи-гімназії виконали церковний гімн України, відомий як Молитва за Україну «Боже великий, єдиний» в аранжуванні О. Кошиця, музичний керівник Н.І. Грицан.

Опис : D:\foto\Кошиць 15,05\IMG_0203.JPG

Учасники творчого вечора ще довго були під враженням від чудової музики, мали можливість переглянути книжкову експозицію «О. Кошиць і його хор як вісник світової слави української пісні». О. Кошиць прийшов у мистецтво, щоб назавжди залишитись в нім, у пам’яті сучасників і наступних поколінь. Життя коротке, а мистецтво – вічне!

 

Зав. відділом обслуговування ЦБ Лісовська О.М.

Переглядів: 563 | Додав: tarrok | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]