Четвер, 2024-04-25, 5:05 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Увага акція!

Акція "Книги у пошуках читача"

Нові надходженняї

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
Адреси, телефони підприємств, організацій, квартирних телефонів Тернополя і Тернопільської області

тернопільська районна централізована бібліотечна система

Блог

Головна » 2014 » Квітень » 30 » Той квітень не забудеться ніколи
12:26 PM
Той квітень не забудеться ніколи

Ми шукаємо героїв, а вони посеред нас.

Ми шукаємо правди, а вона часто виявляється гіркою.

Ми хочемо не повторювати помилок…

І тому нам потрібно пам’ятати.

«Той квітень на забудеться ніколи…». Під такою назвою відбувся у центральній бібліотеці круглий стіл, на якому обговорювалося питання найбільшої техногенної катастрофи, яка сталася на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року.

Події напередодні тієї чорної п’ятниці посекундно намагалися відтворити ведучі Людмила Гнатишин та Оля Стефурак.

Документальні факти та гіркі уроки мужності та героїзму ми не маємо права забувати. Внаслідок викиду радіоактивних матеріалів і речовин із зруйнованого реактору, прямого радіоактивного ураження зазнала майже вся території України. Від катастрофи постраждало понад 3,5 мільйони осіб, 375 000 осіб відселено із забруднених територій. Смерть 35 000 людей пов’язано із аварією на ЧАЕС.

І це тільки приблизні цифри, які змінюються з кожним роком. А зовсім по іншому сприймаються аудиторією розповіді безпосередніх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Поміж тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС були жителі нашого району. Серед них лікарі ТРТМО Оконський І. М. та Білоус В. П.

Не усвідомлюючи свого героїзму, ризикуючи ціною власного здоров’я Іван Михайлович із групою 150 чоловік медичних працівників у березні 1988 року був направлений у Зелений Мис (сьогодні Страхолісся, Київської обл.), що знаходиться у 15 км. від Чорнобильської зони відчуження. З них 50 чоловік вже немає серед нас.

Іван Михайлович зазначив, що наслідки трагедії відчуваються сьогодні. Збільшились захворювання та смертність людей, поширились дитячі захворювання, кількість психічних і онкологічних захворювань серед молодого покоління, скоротилась народжуваність. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною.

Володимир Петрович Білоус був направлений начальником медичного пункту Закарпатського полку для надання першої необхідної допомоги та дезактивації серед місцевого населення у травні 1988 року. З болем в очах він згадує ті трагічні часи. Наслідки цієї катастрофи відчутні і донині, зокрема на Тернопіллі. Всі ці роки Володимир Петрович відслідковує інформацію про ці події, вивчає версії спричинення вибуху на ЧАЕС .

Тема Чорнобильської трагедії сповнена пекучим болем та гіркими роздумами, не могла  обійти і українських письменників. Написано багато книг, документальних, науково-популярних, книг-спогадів, художніх творів, публіцистичних матеріалів. Учасникам заходу було представлено книжкову виставку-набат «Пропусти Чорнобиль крізь серце» та проведено огляд літератури «Під полиновою зорею».

Переглядів: 621 | Додав: tarrok | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]