Вівторок, 2024-04-23, 10:05 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Увага акція!

Акція "Книги у пошуках читача"

Нові надходженняї

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
Адреси, телефони підприємств, організацій, квартирних телефонів Тернополя і Тернопільської області

тернопільська районна централізована бібліотечна система

Головна » 2014 » Грудень » 16 » Книги за мотивами Майдану
6:01 PM
Книги за мотивами Майдану

До Вашої уваги - книги про героїв духу, які разом з українським народом повстали проти брехні, корупції, наруги над волею людей та заради майбутнього своїм життям засвідчили найвищу міру любові до Батьківщини. 

Ці книги - вдячна пам'ять на їхню честь. Гортаючи сторінки, читаючи рядки, вдивляючить у обличчя на фотографіях, згадаймо про подвиг героїв Майдану, який вже написаний у найвеличніші сторінки української історії.

94 дні. Євромайдан очима ТСН.

Телевізійні новини - це квінтесенція плинності часу, його стрімкого розчинення і людської неспроможності цей час зупинити. Неймовірна швидка і незворотна зміна телекартинок дає подіям шанс повторитися ще один невловимий раз і потонути у вирі історії назавжди.

Але події, які мільйони людей пережили за холодні 94 дні зими 2013-2014, не можна відпускати у забуття. Їх треба пам'ятати попри все, звертатися до них у найважчі миті, коли здається, що далі нема куди йти. Важливо добре пам'ятати ці перші кроки на початку довгого і важкого шляху. І пам'ять ця необхідна як для кожної людини, згаданій у цій книжці, так і для всієї країни.

Люди Майдану. Хроніка / За загальною редакцією Л. Івшиної. — Видання перше. К.: ПрАТ «Українська прес-група», 2014. — 240 с.

Фотоальбом «Люди Майдану. Хроніка» — про кожного з нас. Це добірка знакових фотографій з Майдану: від найпершого вечора — до трагічних подій на Інститутській. І навіть більше. Фотокореспонденти та журналісти «Дня» були у вирі подій, серед тих, хто творив Історію на головній площі країни та поза нею. Цей альбом — узагальнене відчуття Майдану безпосередніми його учасниками, — яким його побачив, зафіксував та осмислив на своїх шпальтах «День». «Майдан вивів на авансцену української і світової історії нові українські обличчя, характери, — зазначила головний редактор «Дня» Лариса Івшина у передмові до фотоальбому. — Запам'ятаймо цей час у образах».

Літопис самовидців: Дев’ять місяців українського спротиву/Автор проекту Оксана Забужко, упорядник Тетяна Терен; передмова Світлани Алексієвич. - К.: КОМОРА, 2014. - 312 с. + 24 ілюст.

Від Євромайдану до АТО, від листопада 2013-го по літо 2014-го — ця книжка простежує в хронологічній послідовності, зміну настроїв і глибинні психологічні трансформації в українському суспільстві. Колективний портрет «народження нації», що за кілька мі­сяців пройшла шлях від мирного протесту до національно-визвольної війни, складено з найпопулярніших за цей час дописів у соцмережах, виступів в інтернеті, фраґментів новинної стрічки і т. д.

Небесна сотня / К. Богданович, X. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін.; Н39 упоряд.: О. Трибушна, І. Соломко; передмови Патріарха Філарета, о. Г. Ко­валенка, о. Святослава; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. — Харків: Фоліо, 2014. — 206 с.: іл. — Укр. та рос. мовами.

Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради того, аби Україна та всі ми вста­ли з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні.

 

 

Небесна Сотня : антологія майданівських віршів / Н 39 упорядкує., передмова Л. Воронюк. - Вид. 2-ге, доповн. - Чернівці : Видавничий дім «Букрек», 2014. — . 400 с.: іл.

До антології «Небесна Сотня» ввійшли вірші понад двохсот сучасних українських та інших письменників (з України, Польщі, Білорусії, Франції, Росії, Італії, Канади, США), а та­кож непрофесійних авторів про революційну боротьбу укра­їнців протягом листопада 2013 - лютого 2014 років проти ти­ранічної влади. Втім, не так проти влади, як за своє майбутнє. Ця антологія є першою спробою зібрати, упорядкувати та зберегти майданівські вірші, написані українською, російською, білоруською, польською, французькою мовами. З точки зору літературної та історичної цінності цю книгу без перебільшення можна прирівняти до антології Юрія Лавриненка «Розстріляне відродження», адже якщо б у 30-ті роки минулого століття доробки українських сподвижників-письменників не були зібрані в один збірник, існувала величезна загроза того, що більшість творів були б назавжди втрачені. Безперечно, антологія «Небесна Сотня» претендує на високе звання «народна книга».

Слабошпицьиий, Михайло. 

Гамбіт надії. Україна: констатації, матеріали, виклики, сподівання / Михайло Слабошпицький. - К.: Ярославів Вал, 2014. - 312 с. : іл.

Це книжка про Майдан. Про неможливість перемогти режим Януковича. І про нашу перемогу над режимом Януковича. І про подвиг Небесної сотні. І про те, як у війні з російськими найманцями гартується наша нація.

 

 

 

Євромайдан: хроніка в новелах. — Брустурів : Дискурсус, 2014. - 216 с.

До книжки ввійшли кращі тексти, надіслані на конкурс «Новела по-українськи» від журналу «Країна». Згустки відчуттів, емоцій і сюжетів, які ми ще так добре пам’ятаємо і які варто ніколи не забувати.

 

 

 

МАЙДАН. (Р)ЕВОЛЮЦІЯ ДУХУ: Мистецько-культурологічний проект / Автор і куратор проекту: Антін Мухарський. -К. : НАШ ФОРМАТ, 2014.-312 с.

Книга-калейдоскоп, в якій зібрані відверті й критичні погляди на Українську революцію 2013-14 рр., емоції без купюр і деталі, що залишились за кадром медіа. Публічні інтелектуали, громадські діячі, філософи, історики, письменники, художники, герої й очевидці революційних днів української історії в щоденни­ках, есе й ексклюзивних інтерв’ю розповіли про темний і світлий бік Майдану, версії причин і наслідків, «білих плям» і таємничих збігів у подіях листопада-лютого 2014 року.

 

Крістіна Бердинських

Єлюди. - К.: Брайт Стар Паблішинг, 2014.— 184 с.

Ця книжка - блог-щоденник з Інтернету, який автор розпочала під час Єв­ромайдану. У щоденнику «Єлюди» є записи про смерть і поранення, біль і сум, але також про взаємодопомогу, силу й мужність, натхнення і любов.

 

 

 

 

Борітеся — поборете! Поетика революції. / Уклад, та автор передмови О. М. Уліщенко. — X.: Віват, 2014. — 96 с.

До книги увійшли вірші поетів різних поколінь, поєднаних однією ідеєю — боротьбою за незалежність, свободу і соборність України. Поетичні рядки сповнені туги за полеглими в нерівному бою і, разом із тим, світлої віри в перемогу, нездоланність нашого народу. Світлини з Майдану проникливо відтворюють усю палітру буремних протистоянь.

Базів, Василь

Армагеддон на Майдані / Василь Базів. — К.: Український пріоритет, 2014. — 160 с.

Безпощадне у своїй невідворотній сповідальності та всепогли- нальне за своїм гостросюжетним магнетизмом Письмо автора справляє на читача вулканічне потрясіння, як і сам феномен Май­дану на самосвідомість сучасного землянина. На смисловому тлі подається документальна маловідома історіяітро те, що і як при­звело до Повстання, котре стало безпрецедентним актом кривавого вознесіння із провалля гуманітарно-кримінальної катастрофи для майже 50-мільйонного людського згромадження в центрі Європи. Водночас всенародний Бунт Гідності став прологом до визвольної війни — у супрязі з усім прогресивним світом — древньої Нації проти планетарної загрози земній цивілізації, яка постала перед очманілим людством осатанілими ордами московських варварів, що виринули на полях глобальної епохи із темних віків.

Марко Рудневич

Я з Небесної сотні.

 Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції...

Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли.

Євромайдан: хроніка відчуттів [колекція есе Тараса Прохаська, Івана Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука]. — Брустурів : Дискурсус, 2014. — 156 с.

Подія Євромайдану й окремі дії в період його тривання матимуть повно ін­терпретацій із поглядів історичного, суспільного, культурного... Уже зараз зву­чить чимало думок й оцінок. Але на все свій час.

Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук як літописці Євромайдану не фіксують події, а реагують на них так, як може відгукуватися кожен українець. І роблять вони це у власній письменниць­кій манері.

Маргарита Сурженко

АТО. Історії зі Сходу на Захід. — Брустурів: Дискурсус, 2014. — 84 с.

Герої цієї книги, вже маючи певні здобутки в житті, опинились на новому старті, тримаючи в руках лише невеликі рюкзаки. Молоді люди залишили місто, яке було для них уособленням упевненості та стабільності. Позаду - робота, налагоджене життя, власне житло й така обожнювана зона комфорту. Попереду - не відомість і Україна, якої вони ніколи по-справжньому не знали. 

 

Материнська молитва, українки - героям Майдану: Поезії / Автори передмови -Т. Череп- Пероганич, Ю. Пероганич : - Київ: Видавництво «Наш Формат», 2014 с.

У збірнику вміщено поезії, присвячені захисникам України - героям Майдану 2013-14 років. Автори творів - це і відомі поетеси, і звичайні жінки, яким бо­лить доля рідної країни і доля тих, хто став на шлях боротьби за неї.

 

 

 

 

Дичка Надія

Знакове світло Майдану : Збірка поезій / Надія Дичка. — К. : Смолоскип, 2014. — 48 с.

«Знакове світло Майдану» — збірка поезій відомої укра­їнської письменниці, члена НСПУ, лауреата премій «Смоло­скип» (1995) і «Гранослов» (1996)» та багатьох інших міжна­родних і всеукраїнських конкурсів — Надії Дички. Авторка по-філософськи глибоко та по-ліричному чуттєво зображує по­дії, що відбувалися на Майдані у Києві 2013-2014 рр.

Збірка розрахована на широке коло читачів і насамперед вражає майстерністю та професійністю віршів, чим і відрізня­ється від масового напливу творів майданної тематики.

Євромайдан. Лірична хроніка [поетична колекція]. - Брустурів: Дискурсус, 2014. - 44 с

Коли люди пережили шок від перших кривавих подій, гнів помсти й холоднокровність оборони, — почалося глобальне структурне осмислення нової дійсності. Поезія - це перші спроби зрозуміти, що відбулось.


Переглядів: 1455 | Додав: tarrok | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]