П`ятниця, 2024-03-29, 0:01 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Увага акція!

Акція "Книги у пошуках читача"

Нові надходженняї

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
Адреси, телефони підприємств, організацій, квартирних телефонів Тернополя і Тернопільської області

тернопільська районна централізована бібліотечна система

Головна » 2015 » Березень » 11 » «Кобзар» - Євангеліє українців»
1:32 PM
«Кобзар» - Євангеліє українців»

Віртуальна книжкова виставка присвячена 155-річчю з часу виходу з друку повного видання «Кобзар» Т.Г. Шевченка

«…бо Шевченко «Кобзар» став другим євангелієм для нашого народу, а постать автора цієї книги має для нас таку велику силу, так дуже вона нам дорога і близька, що мусить бути сповнене все, що нам заповів Тарас Шевченко. І буде !»

Богдан Лепкий

 

 

 

 

Перше видання

Першу збірку "Кобзар", що назавжди увійшла в історію української та світової літератури, Т.Г. Шевченко видав у 1840 році в Санкт-Петербурзі за сприяння Євгена Гребінки. У збірку ввійшло 8 творів: "Перебендя", "Катерина", "Тополя", "Думка", "Нащо мені чорні брови", "До Основ'яненка", "Іван Підкова", "Тарасова ніч" та поезія "Думи мої, думи мої, лихо мені з вами", що послужила епіграфом не тільки до видання, а й до всієї творчості поета. Після появи цієї збірки Шевченка почали називати кобзарем. Навіть сам Тарас Шевченко деякі свої повісті підписав "Кобзар Дармограй". З усіх прижиттєвих видань перший "Кобзар" мав найпривабливіший вигляд: якісний папір, зручний формат, чіткий шрифт. Перше видання «Кобзаря» надруковано ярижкою. nПримітна особливість його - на початку книги офорт за малюнком Василя Штернберга: народний співак - кобзар із хлопчиком-поводирем. Це не ілюстрація до окремого твору, а узагальнений образ кобзаря, який і дав назву збірці. Вихід цього "Кобзаря", навіть урізаного царською цензурою, - подія величезного літературного і національного значення. У світі збереглося лише кілька примірників  "Кобзаря" 1840 року. 

Друге видання

1844 року під назвою «Чигиринський Кобзар» вийшов передрук першого видання «Кобзаря» з додатком поеми «Гайдамаки».

Третє видання

«Кобзар» 1860 року надруковано коштами Платона Симиренка, з яким Тарас Шевченко познайомився під час своєї останньої подорожі Україною в 1859 році у Млієві. Платон Симиренко — відомий в Україні цукрозаводчик і меценат виділив для видання «Кобзаря» 1100 рублів. Це видання було значно повніше попередніх: сюди увійшло 17 творів і портрет Тараса Шевченка.

Того ж 1860 року вийшов «Кобзарь» у перекладі російських поетів (СПБ, 1860; переклад російською мовою за редакцією М. Гербеля). Це останнє видання «Кобзаря» за життя автора.

Четверте видання

Четверте видання «Кобзаря» з'явилося в 1861 році в журналі «Основа». Збірка Шевченкових віршів, друкована під заголовком «Кобзар», опублікована на сторінках щомісячного журналу «Основа» за редакцією Василя Білозерського, книги I–XII. Текст надрукований кулішівкою і має наголоси на словах із кількома складами (за винятком букви «і», на якій не завжди друкарня могла позначити наголоси з технічних причин). Книга I з'явилася за життя Шевченка, а у книзі II був опублікований некролог поета.

 

 Раритетні видання у фондах Тернопільської ЦБС

Серед цінних видань знаходимо у фондах бібліотек Тернопільської ЦБС «Кобзар», виданий Українською Вільною Академією Наук Інституту Шевченкознавства у 1960 Вінніпег (Канада) за редакцією Ярослава Рудницького, з поясненнями і примітками д-ра Василя Сімовича. Ця книга була перевидана до відзначення століття появи «Кобзаря» (з 1860 р. – третє видання) й століття з дня смерті великого Генія України Тараса Шевченка з метою «вдоступнити Шевченкове слово якнайширшим колам української Громадськости в краю й на еміграції».

 

У переліку раритетів 4 томи «Кобзарь» Т.Г. Шевченка, передрук з UKRAЇNIAN PABL.WINNIPEG,MAN. Кожна поезія в цьому зібранні творів підписана джерелом першодруку.

 

 

 

 

 

Надзвичайно цікавим є видання «Кобзар» - повний, ілюстрований збірник віршованих творів поета з життєписом та передмовою Богдана Лепкого. Рік видання книги – невідомий, про те книга є старовинною та цінною.

 

 

 

 

Шевченко Т.Г.

Кобзар [Текст] : воспроизведено с издания 1840 года / Т.Г. Шевченко. – К.: Дніпро, 1974. – 114 с.

  • книга ювілейна (видана до 160 річчя з дня народження Шевченка); передмова Ф.С. Бородія; присутній екслібрис;
  •  
Переглядів: 1201 | Додав: tarrok | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]