Четвер, 2024-04-25, 4:24 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Увага акція!

Акція "Книги у пошуках читача"

Нові надходженняї

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Адреси, телефони підприємств, організацій, квартирних телефонів Тернополя і Тернопільської області

тернопільська районна централізована бібліотечна система

Головна » 2014 » Серпень » 19 » Віртуальна книжкова виставка "Незалежна Україна: шлях до мети"
1:38 PM
Віртуальна книжкова виставка "Незалежна Україна: шлях до мети"

НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА: ШЛЯХ ДО МЕТИ.

24 серпня 1991 р. Верховна Рада України прийняла Іс­торичний документ виняткового значення для долі укра­їнського народу — Акт проголошення незалежності України. У ньому зазначалося:

Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом OOH та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республікиурочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави — України.

Територія України є неподільною і недоторканою.

Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

За Акт проголосувала абсолютна більшість депутатів Верховної Ради. УРСР перестала існувати. На геополітичній карті світу постала нова самостійна держава —Україна.

Святкуймо і пам’ятаймо слова видатного українського політичного діяча, історика, публіциста польського походження Вячеслава (Вацлава) Липинського (1882-1931), палкого патріота України:

         Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути.

         Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не зненависть до її ворогів.

 

1. УКРАЇНА. 10 РОКІВ ПОСТУПУ.

Фотокнига присвячена знаменному ювілеєві незалежної України. Понад 250 авторських фото - підсумок десятирічної творчої праці талановитого художника-фотографа Олександра Клименка. Фоторозповідь О. Клименка — своєрідний літопис; кожен знімок - це мить.

вихоплена з самого виру життя пильним оком кореспондента, історичне свідчення боротьби народу за незалежну українську державу. Книга становить неабиякий інтерес для дослідників історії України, для кожного свідомого українського громадянина, для усіх, хто цікавиться цими вікопомними подіями

Фотокнигу випущено на замовлення Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України за Національною програмою випуску суспільно необхідних видань

2. Горєлов М.Є. Держава і цивілізація в історії України / Горєлов М.Є., Моця О.П., Рафальський О.О.: монографія. - К. : ЕКО-ПРОДАКШН, 2009. -980 с.

Автори цієї книги вивчають історичний розвиток населення на території сучасної України в ід зародження відтворювального господарства і до сього­дення. Основна увага надається висвітленню проблеми співвідношення додер- жавних та державних структур із важливим і ще недостатньо вивченим процесом еволюції протоцивілізаційних та цивілізаційних спільнот цього європейського регіону.

Для всіх, хто цікавиться історичним розвитком України.

3. Сташук О.В. Я громадянин України. – К.: ТОВ «Петрик», 2013. – 64.: іл.

У книзі доступно для дітей розказано про національну символіку, види влад, ституцію, основні закони, частину української історії, культури, географії та традиь Увагу юних читачів обов'язково привернуть яскраві сторінки історії та пр/ надбання регіонів України, знайомство з культурою та видатними діячами України Метою видання є відродження патріотичного почуття юного українця з най^е років, щоб зародити любов до нашої країни.

 

ДЕКЛАРАЦІЯ - ВИРІШАЛЬНИЙ КРОК ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ 
(до ухвалення Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет України – 1990 р.)

         

24 роки тому, 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Декларація стала першим актом парламенту, який визначив демократичні цілі та принципи українського державотворення, знаменував собою початок новітнього етапу історії нашого народу. Проте прийнятий документ не одержав статусу конституційного акту. Українська РСР залишалася у складі СРСР, тому міжнародні організації та країни світу не визнали її державну незалежність. Причиною цього стало відсутність у Верховної Ради УРСР повноважень на ухвалення рішення про вихід республіки зі складу Радянського Союзу, тобто на проголошення незалежності Української РСР. Відповідно до вимог Конституції СРСР і Української РСР, тільки народ Української РСР, як володар всієї повноти влади в республіці, мав право приймати таке рішення на референдумі. Декларація про державний суверенітет України стала основою для "Акту проголошення незалежності України". Верховна Рада Української РСР фактично вдруге проголосила Україну незалежною демократичною державою, прийнявши "Акт проголошення незалежності України", підтриманий всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. 

На виставці представлені офіційні видання, монографії, аналітичні матеріали та матеріали конференцій, збірники, в яких висвітлюються події, пов’язані з прийняттям Декларації про державний суверенітет України, досліджуються проблеми та сучасний стан забезпечення державного суверенітету України.

     1. Декларація про державний суверенітет України / Асоціація народних депутатів України. – К. : Вид-во "Депутат", 2000. – 48 с. – К-2 [34(С2) / Д28].  
      У виданні представлений текст Декларації про державний суверенітет України, результати поіменного голосування депутатів за цей документ та звернення Асоціації народних депутатів України з нагоди 10-ї річниці Незалежності України.
        2. Декларація про державний суверенітет України : Історія прийняття, документи, свідчення / Ред. рада Асоціації народних депутатів України: О.Барабаш, Я.Зайко, І. Бойко та ін. – Житомир : Рута, 2010. – 868 с. – К-2 [34(С2) / Д28].  
      До книги включені усі документи, що стосуються процесу прийняття Декларації - законопроекти, пропозиції, повні стенограми їх обговорення і постатейного прийняття, поіменні голосування, - а також аналітичні статті та особисті спогади народних депутатів Української РСР ХІІ-го скликання Верховної Ради УРСР (І скликання Верховної Ради України).
        3. Державний суверенітет в умовах європейської інтеграції : Монографія / За ред. Ю.П. Битяка, І.В. Яковюка. – К. : Ред. журналу "Право України", 2013. – 336 с. – (Наук. зб. "Академічні правові дослідження". Дод. до юрид. журн. "Право України" ; Вип.15). – К-2 [34(С2) / Д36]. 
        У монографії з урахуванням сучасних методологічних позицій аналізуються сучасні теоретичні і практичні проблеми реалізації державного суверенітету, його співвідношення з суверенними правами , досліджуються особливості реалізації в умовах членства в Європейському Союзі та Раді Європи.
       4. Бондарчук А. Хроніка волинського "камікадзе". Бурхливих десять літ / А. Бондарчук. – К. : Вид-во ім. О. Теліги, 2012. – 600 с. – К-2 [32С(С2) / Б81].  
     Ця книга - живий подих історії, спогад і аналіз учасника бурхливих подій, які призвели до краху могутньої комуністичної імперії, її партії, народження незалежної держави Україна. Автор подає матеріали з епіцентру могутнього всенародного руху, яким на той час була Верховна Рада України, аналізує, розмірковує про причини, які завадили і заважають молодій державі стати до числа високо розвинутих, цивілізованих, правових країн Європи.
      5. Головатий С. Верховенство права : У трьох книгах. Книга 3 : Верховенство права: український досвід / С. Головатий. – К. : "Фенікс", 2006. – 1747 с. – К-2 [34(С2) / Г61].  
      У книзі третій аналізується перебіг процесу зародження українського конституціоналізму та розвиток новітнього конституційного процесу, в рамках яких мали місце спроби матеріалізувати принцип верховенства права в Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р., в Конституційному договорі від 8 червня 1995 р. і в Конституції України від 28 червня 1996 р.

ДЕРЖАВНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ

(до Дня Державного Прапора України)

 

23 серпня 1991 року — після провалу путчу в Москві — група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком священиком УАПЦ Петром Бойком (Петро Тодосьович Бойко). Якраз до цієї події і привязаний Указ Президента України, Л.Кучми, «Про День Державного Прапора України» № 987/2004, написана відповідна картина на стіні ВРУ, а цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом в музеї ВРУ. Наступного дня Україна проголосила незалежність. Після проголошення незалежності України, 4 вересня 1991 — після триразового голосування і погрози Кравчука, що він подасть у відставку, якщо питання не буде вирішено, синьо-жовтий національний прапор урочисто піднято над будинком парламенту.

 

 

1. Піцюра-Швець Є.

Живу тобою, Україно. – Івано-Франківсь: Нова Зоря, 2012. – 472 ст. + 40 ст. кольор. вкл.

Спогади відомої меценатки з Канади п. Євгенії Піцюри-Швець є історичним надбанням для українських дослідників діаспорного життя на еміграції.

 

2. Науково-популярне видання ДЕРЖАВНИЙ ГІМН УКРАЇНИ Популярний історичний нарис

Упорядники Микола Петрович Линник, Валентина Миколаївна Пономаренко Автор тексту Марія Петрівна Загайкевич Переклад англійською мовою здійснено в науково-інформаційній агенції "Український перекладач"

Редактор 71 /. Моргун Макет та художнє оформлення Ю. Г. Кудя Технічний редактор Н. А. Гальчинська

3. Нотне видання Державний Гімн України

Для мішаного хору в супроводі фортепіано. Клавір. Редактор Н. В. Петішкіна Художнє оформлення В. В. Кузьменка 

Переглядів: 1975 | Додав: tarrok | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]